Køgenserne er faldet for at lave bålmad under corona. XL-BYG i Køge melder om kæmpe efterspørgsel fra alle aldersgrupper på tværs af børnefamilier, pensionister og udendørstypen.
Bøffer og Skumfiduser. Bålmadsbølgen med hygge omkring ildstedet ruller hen over landet under corona. En af trendens styrker er, at den appellerer bredt til alle aldersgrupper, lyder det fra XL-BYG CF Petersen & Søn i Køge, der har oplevet en flerdobling af efterspørgslen på bålgrej under corona.
"Det er både udendørstypen, børnefamilier og pensionister, der er faldet for charmen ved at lave maden over bål. Vi har alle haft brug for at kunne samles udenfor om noget fælles under coronarestriktionerne, og her har bålhyggen i høj grad appelleret til Køge og omegn," siger Nicki Karlsen, der er salgsleder ved XL-BYG CF Petersen & Søn i Køge.
"Det gik fra 0 til 100 på kort tid. Da først folk fandt ud af, de ikke kunne komme ud at rejse, så skulle der ske noget andet end at sidde hjemme og trille tommelfingre, og vi forventer, det fortsætter i samme høje tempo i år," tilføjer han.
Ifølge Friluftsrådet har 34 procent af danskere været mere ude i naturen det seneste år end før. Mads Duzenius Christensen, der er ekspert i forbrugertrends ved Envision, kalder udviklingen markant.
"For få år siden var udekokkerering begrænset til uge 16-36. I dag er mange i gang hele året og eksperimenterer lystigt. Fx med mad over bål. Og corona-nedlukningen, hvor danskerne er blevet storforbrugere af naturen, har blot styrket tendensen," siger han.
Leger du også med tanken om at lave middagsmad over bål til hele familien, er det ifølge Nicki Karlsen langt fra nødvendigt at købe dig fattig i grej. Udstyrseksperten fra XL-BYG har disse fire gode råd:
Tænd op efter menuen
Skal du lave kakao eller en hurtig suppe, kan du nøjes med et kogebål, der laves af alle slags brænde i små stykker, så det er nemmere at justere varmen ved at fyre mere eller mindre. Skal du grille eller lave en ovnret, er et glødebål bedst. Det giver en høj, jævn og vedvarende varme. Tænd op 1-2 timer inden, du skal bruge bålet. Når de fleste kævler er godt brændte, spreder du bålet ud, så der kun er gløder tilbage. Her er det bedst med hårde træsorter som bøg, eg og ask. Alternativt kan du også blande lidt grillkul eller grillbriketter i bålet, når kævlerne er brændt ned, men pas på med briketter og trækul i et bålfad, her skal du kun bruge pejsebrænde på grund af varmen.
Styr på varmen
Det kan være udfordrende at styre varmen over et bål med det resultat, at maden brænder på eller går af kog, inden den er færdig. Derfor bør du bruge et bålstativ med en rist i en lang kæde, der let kan hæves og sænkes. Husk at tage gryden af risten, inden du løsner kæden.
Børnenes favorit
Hvis du vil lokke børnene væk fra skærmen og ud til bålhyggen, skal du skrue ned for ambitionerne og gå efter sikre hits som varm kakao, popcorn, pandekager – og så selvfølgelig snobrød. Det kræver en gryde, en bålrist, et popcornsnet, en pandekagepande med langt håndtag og snobrødspinde.
Start beskedent
Du kan roligt vente med at investere i deluxe grejet, til du ved, om bållivet er noget for dig. De billige modeller kan som udgangspunkt det samme som de dyre mærker. Det vigtigste er, at du går efter rigtigt båludstyr og fx ikke bruger almindelige pander og gryder med kort håndtag, som bliver varmet op af ilden og skal betjenes tæt på røgen.